Karel vindt het fijn met zijn duimpje in zijn mond. Hij weet wel dat het beter is om niet op zijn duim te zuigen, maar gemakkelijk is dat ni...

Lore en haar duimpje

Karel vindt het fijn met zijn duimpje in zijn mond. Hij weet wel dat het beter is om niet op zijn duim te zuigen, maar gemakkelijk is dat niet...

Gelukkig zijn er mensen die hem helpen. Kaatje de duimendokter bijvoorbeeld, en papa. 

Waar is Duim?
Duim is weg!

Verstopt in het mondje.
Wat een pech!Het verhaal van Karel begint met een vrolijk versje. In het boek, voor peuters vanaf 24 maanden, probeert Karel van het duimzuigen af te komen. Ideaal voor Lore. Zij is, net als Karel, een fervent duimer. In het voorjaar ging Lore voor het eerst naar de tandarts. Zonder dat ik nog maar iets gezegd had, vertelde de tandarts: 'Dit is een duimerke.' Inderdaad... haar 2 voorste tandjes staan serieus scheef!

Duim wil graag schilderen,
knutselen, spelen.
Nee, hij wil zich niet vervelen.

Na ons tandartsbezoek startten we met het grote-duim-offensief. Pleisters gingen rond het duimpje van Lore. Maar die waren er even snel weer af... We kochten bittere nagellak bij de apotheek. De smaak is echt vies! Het helpt... even. Want de nagellak is te snel uitgewerkt. Na een halfuurtje glipt het duimpje weer in haar mond. Ik naaide een duimenlap. Een handschoentje voor de duim. Dat helpt... soms. Want Lore krijgt de duimenlap ook zelf weer uit.

Waar is Duim?
Kijk, hij is terug!

Hoera, nu gaan we spelen.
Vlug!Het babybroertje van Kaatje steekt zijn duim ook in z'n mond. Dat vindt Karel maar gek. Lore vond dat ook gek. "Duimen is voor baby's", zei ze toen we in het boekje aan het lezen waren. Maar het boekje was nog niet helemaal uit, of ze zat zelf alweer te duimen. Ons spookje! In het boek probeert Karel het duimzuigen af te leren: duimendokter Kaartje zorgt voor een pleister en papa blijkt een groot kietelmonster te zijn. Lore kijkt graag in het boek. De tekeningen zijn groot, kleurrijk en vrolijk. En het boek vormt telkens opnieuw een aanleiding om over haar eigen duimpje te praten. Lore beseft maar al te goed dat het beter zou zijn dat Karel en zijzelf stoppen met duimen. Maar het is moeilijk, heel moeilijk... te moeilijk.


Achteraan in het boek staan nog enkele tips van een logopediste die je kunnen helpen om van duimzuigen geen hardnekkige gewoonte te maken. Het kan immers schadelijke gevolgen hebben. Duimzuigen moet afgeleerd worden voordat de tanden wisselen. We hebben dus nog even tijd. Hebben jullie nog tips voor ons?


KAREL EN ZIJN DUIMPJE
Liesbeth Slegers
€ 12,95
http://clavisbooks.com/book/karel-en-zijn-duimpje

Foto's?
Clavis