Vrijdag begon het Europees Kampioenschap 2016. Voetbal, een feest? Niet als je niet van voetbal houdt... Papa is zot van voetbal, mama niet ...

Voetbal, een feest!

Vrijdag begon het Europees Kampioenschap 2016. Voetbal, een feest? Niet als je niet van voetbal houdt... Papa is zot van voetbal, mama niet echt. En toch is het elke match van de Rode Duivels feest bij ons thuis. Benieuwd?

Vrijdag kwam papa enthousiast thuis: "Yes, vanaf nu: voetbal, voetbal, voetbal." Zelf hou ik er eigenlijk niet echt van, van voetbal. Naar aanloop van het Wereldkampioenschap in 2014, bedachten we een Rode Duivels-concept. Op de dagen dat de Rode Duivels spelen, organiseren we een themadag. Het thema? Het land waartegen de Duivels spelen! We zoeken informatie op over dat land, situeren het op de kaart, spelen de hele dag de typische muziek én het allerbelangrijkste: we eten en drinken de plaatselijke specialiteiten. En geloof me, ik weet nu beter dan wie ook wanneer de Rode Duivels moeten spelen én tegen wie ze sjotten. En... ik vind het nog leuk ook! 

Tijdens het Wereldkampioenschap in 2014 hadden we een Russische, Amerikaanse, Zuid-Koreaanse en Algerijnse avond. We ontdekten een Russische winkel in Antwerpen en The American Food Store in Wilrijk. We trokken naar de Chinese wijk én de zuiderse zaken in de Carnotstraat.


In aanloop naar het EK van dit jaar warmden we op met volgende thema-avonden: Cyprus, Wales, Bosnië, Portugal, Zwitserland en IJsland (ik had me vergist... had ergens gelezen dat ze tegen IJsland speelden, het bleek Finland te zijn). We kregen van Carrefour een supporterskit en zien er ondertussen al heel wat professioneler uit tijdens het supporteren dan 2 jaar terug. 

Vrijdagavond was het dan eindelijk zover: het EK ging van start. Met een echte openingsceremonie, ook bij ons thuis! Elien en ik bakten een voetbaltaart. Van een feestelijke opening gesproken! Klaar voor een spetterend EK. Klaar voor minstens 3 thema-dagen.


Sinds we vorige week naar de Rode Duivels gingen kijken (dat lees je hier), is ook Elien helemaal in de ban van de voetbal. We situeren de landen die spelen met een stickertje op de kaart. Noem dat gerust beroepsmisvorming, met een mama die aardrijkskunde geeft in huis... Maar de meisjes vinden het leuk! Papa beschrijft de vorm van het land en de meisjes gaan op zoek. Frankrijk - Roemenië


Genoeg geoefend. Vandaag is het voor echt! Vanavond spelen de Rode Duivels tegen Italië, een Italiaanse avond dus! Heerlijk! Elien kreeg op school de Belgische kleuren op haar wangen en ze maakte een leuk vlaggetje om mee te wapperen. We trekken onze T-shirts aan en beginnen met een heerlijk Italiaans aperitiefje. Campari Orange voor mama en papa, de alcoholvrije versie voor de meisjes. Aperitieven doen we normaal gezien niet op een doordeweekse dag, maar voor één keer kan dat wel he. De Italiaanse tapasschotel met vlees is op 1 2 3 op. Echte vleeseters zijn het!


Na het aperitiefje gaan we aan tafel. Calzone met ui en ricotta. Ik moet eerlijk toegeven dat de meisjes niet altijd fan zijn van de culinaire avonturen, maar deze keer was het een voltreffer! De calzone werd gesmaakt! Elien vroeg zelfs 2 keer bij. We gebruikten dit recept.


Na de calzone nog een lekker Italiaans dessertje. We gingen niet voor de gekende tiramisu of panna cotta, maar kozen voor Zuppa Inglese, een traditioneel Italiaans dessert. Je vindt het recept hier. Het is niet altijd makkelijk om alle ingrediënten te vinden. Zo vond ik nergens Alchermes likeur. Die heb ik dan maar vervangen door Sambuca, een Italiaans anijslikeur. De meisjes kregen uiteraard weer een alcoholvrije versie.

De match zelf, daar kijkt alleen papa naar. De meisjes liggen in bed en mama werkt voor de blog. Maar het feest kan voor ons alvast niet meer stuk (en de fles Lambrusco die koel ligt voor straks maakt het feest alleen maar groter)! We kijken al uit naar de Ierse én Zweedse dagen! Tips en ideetjes zijn altijd welkom!

Is voetbal bij jullie ook een feest? 

0 reacties: