Al gehoord van het Museum voor de Oudere Technieken, kortweg MOT genoemd. Klinkt saai? Niks voor jonge gezinnen? Dat dacht je maar. Wij stuu...

MOT, aan de slag met oudere technieken

Al gehoord van het Museum voor de Oudere Technieken, kortweg MOT genoemd. Klinkt saai? Niks voor jonge gezinnen? Dat dacht je maar. Wij stuurden Marie, samen met haar zus Louise en nichtje Amélie vorige zomer naar het MOT.

Het MOT organiseert heel wat activiteiten gericht op jonge gezinnen:
* tijdens de BAK-DOE leer je brood bakken in het museum
* gratis demonstraties graan malen en smeden
* doe-koffers: ontdek hoe een waterpas werkt en of je het technisch talent bezit om een ton in elkaar te knutselen
* de speelzolder: bouw de hoogste toren of word houtmuzikant
* speuren met Molly de Mot: speurtocht door het museum
* zomeren in het MOT
* ...

Dit museum kijkt ieder jaar opnieuw uit naar de zomer, dan is er animatie voor gezinnen van 3 tot 12 jaar. Het is een jaarlijks terugkerende activiteit die plaatsvindt aan het Guldendal op maandag, woensdag en vrijdag in juli en augustus. De afgelopen vier jaar kwamen de vier elementen aan bod. Dit en de komende drie jaar zal telkens een periode belicht worden. In 2015 was dat de prehistorie. Er waren verschillende workshops: vetlamp maken, vuurboor, zuurdesembrood bakken op een stok, spinnen met een tol, leren schoeisel of manden vlechten.


Getest op Kinderen stuurde Marie vorige zomer op pad om de oudere technieken te gaan ontdekken. Ze nam haar zus Louise en nichtje Amélie mee. "Het was ons allereerste bezoek aan het MOT. We waren erg nieuwsgierig. We hadden geen idee van wat we konden verwachten. We namen alvast een kijkje op de site, maar daarvan werden we eigenlijk niet veel wijzer… We wisten ook niet goed hoe lang we ons daar konden amuseren en namen dus voor de zekerheid onze picknick mee. Zo waren we klaar voor een hele dag plezier!"

Het MOT in Grimbergen telt 4 gebouwen: Guldendal (stallingen van het kasteel), Tommenmolen (graanwatermolen), Liermolen (graanwatermolen) en de ruïnes van het Prinsenkasteel. "Het domein is groot en groen. Buiten aan de ingang zijn leuke dingen uit het verleden nagemaakt (hutten, muurschilderingen…) De meneer ontving ons heel vriendelijk. We mochten buiten wat rondlopen en wachten aan de witte tent, want de activiteit ging bijna beginnen…"

Marie koos voor de workshop 'manden vlechten'. Ze gingen aan de slag met natte stokjes, ook wiezen genoemd, en stukjes schors. De lesgever liet een voorbeeld zien en legde uit wat de kinderen moesten doen.



"We zaten met veel kinderen aan 1 lange tafel, dat was gezellig! We deden alles stap voor stap. De meneer liep rond om ons te helpen, ook de mama's en papa's mochten helpen. We vonden de workshop alle drie heel leuk. Het was wel niet gemakkelijk. Er stond bij dat het voor kinderen van 3 tot 6 was. Maar voor de kleintjes was het toch moeilijk. Wij zijn 6 en 8 en konden het wel al en beetje."


Na de workshop ontdekten de meisjes het museum zelf. Het MOT wil het verleden en het heden van de mens, hier en elders, helpen begrijpen door een realistisch beeld te geven van het ontstaan en de evolutie van de technieken, en van de impact ervan op het dagelijks leven en het milieu. Het museum telt een indrukwekkende en boeiende verzameling handwerktuigen, machines en watermolen, een bibliotheek rijk aan technische handboeken en historische naslagwerken, een uitgebreid educatief aanbod.


"We kregen een boekje per leeftijd met opdrachten in. We moesten op zoeken naar 'motten' in een bepaalde kleur. Bij elke mot stond een cijfer die duidde op de pagina in ons boekje. Er waren toffe opdrachten in dat boekje. Er waren ook veel opdrachten in het museum zelf. Overal stonden bordjes bij met opdrachtjes. We mochten veel DOEN."


Samen met papa maakten de meisjes een wiel en een ton. "Dat had ik nog nooit gedaan! Er was materiaal en we moesten een stappenplan volgen. We zagen ook hoe mensen vroeger de was doen. De wasmachines zijn doorheen de tijd veel veranderd."


Dit gezin is het unaniem eens: "Het was een leuke uitstap. Als je in de buurt woont, moet je er zeker eens langsgaan."
Marie: "Het MOT was leuk! Het mandje vlechten was niet makkelijk, maar ik ben fier op het resultaat! In het museum mochten we alles vastpakken en uitproberen."
Louise: "Ik vond het een leuke uitstap. Mijn mandje was het mooist gelukt."
Amélie: "Ik vond het MOT super leuk. Het mandje maken vond ik het allerleukst. Ik zou graag nog eens teruggaan om vuur te leren maken. De zoektocht zou ik ook nog wel eens willen doen. Er was niets wat ik daar niet zo leuk vond..."


Ook deze zomer kan je kennismaken met vaak verloren gewaande technieken in het MOT. In 2015 stond de prehistorie centraal, dit jaar is het tijd voor de Egyptische oudheid. Je reist samen terug naar het oude Egypte, een prachtig tijdperk vol monumentale verwezenlijkingen en technologische hoogstandjes. Hoe maakten de Egyptenaren zich mooi? Wat aten ze? Hoe bewerkten ze steen? Ontdek het deze zomer in het MOT!

De workshops van deze zomer zijn:
* maandag 10 uur: juwelen (3-6 jaar)
* maandag 14 uur: mummiemasker (6 tot 12 jaar)
* woensdag 10 uur: kaasflapjes (3-12 jaar)
* woensdag 14 uur: kaasflapjes (3 tot 12 jaar)
* vrijdag 10 uur: sarcofaag (3 tot 6 jaar)
* vrijdag 14 uur: steenkappen (6 tot 12 jaar) 

Kinderen betalen € 4 voor de workshop, volwassenen betalen de normale toegangsprijs van € 3.

 
Meer weten?
http://www.mot.be