Gisteren trokken Elien en ik naar 'het Brussel van papa'. We waren uitgenodigd op de persvisie van Gus, de Frans-Belgische animati...

Gus, een shuw lief vogeltje

Gisteren trokken Elien en ik naar 'het Brussel van papa'. We waren uitgenodigd op de persvisie van Gus, de Frans-Belgische animatiefilm van regisseur Christian De Vita. We maakten er een leuke citytrip van. We zagen Manneke Pis, de Grote Markt én papa. En in de namiddag ontmoetten we Gus, een schuw lief vogeltje.

Om 14 uur werden we verwacht in een piepkleine cinema, met 3 zalen, in het hartje van Brussel.

De film werd geprojecteerd in de Rode Zaal, eentje met 105 plaatsen. We kozen de beste plekjes uit en installeerden ons. Helemaal klaar voor Gus.

Gus is een schuw vogeltje, alles behalve een durver. Maar grote dromen heeft hij wel. Dan breekt het moment van de grote vogeltrek aan. Darius, die de zwerm al jaren aanvoert op hun lange reis naar het zuiden, krijgt een ongeluk. Al z’n geheime kennis over de route moet hij toevertrouwen aan een opvolger. En dat wordt… Gus! Die wil graag de wijde wereld ontdekken, maar is hij klaar voor zo’n belangrijke opdracht?

 



Het verhaal is heel eenvoudig én makkelijk te volgen voor kinderen. Er zijn 14 personages: Gus, Pimpampoentje, Delf, Darius, Karl, Michka, Maggie, Jeanine, Willy, Vlekje, Anton, Lisa, Gigi en Max. Daarnaast zijn er nog een aantal 'figuranten' (muizen, uil, konijnen, ...). Elien vond Delfje de leukste vogel van allemaal, omdat 'ze zo'n lief stemmetje heeft en omdat ze zo mooi is.' Ook de kleine vogeltjes veroverden haar hart. 

Elien kan het verhaal mooi navertellen. Ze vatte het vandaag voor kleine zus samen. "Gus was een bange vogel. De gevaarlijke poezen wilden papa vogel pakken. En die poezen renden hard. Toen waren die ergens anders en waren de poezen er weer. Toen vlogen ze in de lucht. De poezen hebben de papa gepakt. De andere vogels hebben de papa dan nog geknuffeld. De grote vogel was toen dood. 'Klein konijn' (de bijnaam die Pimpampoentje aan Gus gaf) kon niet tegen bloed en wou toch helpen. Ze zijn dan samen gaan vliegen naar Afrika. Gus moest de weg wijzen. En Karl eigenlijk ook. Die 2 waren ruzie aan het maken. Dan gebeurde er vanalles. En Karl was de stoutste van allemaal. De andere vogels waren boos op hem. Het kleine vogeltje moest aan de voeten van z'n papa hangen, want die kon niet goed vliegen."

 
De hoofdrolspelers nemen je helemaal mee in een denkbeeldige wereld, gezien door hun ogen. Het is fijn dat de film fictie en informatie combineert. De personages zijn gebaseerd op levende modellen, daarvoor verdiepten de makers zich in vogelencyclopedieën. Kleine Gus werd geïnspireerd door een kleine waadvogel die in moerassen woont. Delf lijkt op een zwaluw, Karl kreeg elementen van zowel een gier en een kraai, Darius heeft de maniertjes van een oehoe. Om van al die verschillende vogelsoorten één familie te maken, kregen ze allemaal een gelijkaardig verenkleed. Naast hun verenkleed hebben ze nog één ding gemeen: ze zijn schattig, allemaal! De poezen die Darius in het begin van de film aanvielen, waren minder schattig. Elien vond ze heel eng. Ze kwam dichter bij mij zitten en ik moest haar handje vasthouden tot die vreselijke poezen weer uit beeld waren. Ik moet zeggen dat ik ook even schrok toen de poezen aangevlogen kwamen.


Veel elementen in de film zijn gebaseerd op de werkelijkheid. Elk jaar bepaalt die grote reis het lot van miljoenen vogels in de hele wereld. Sommige vogelsoorten trekken in familieverband, waarbij de jonge dieren leren van de ouderen. Vogels oriënteren zich soms inderdaad op het landschap, ook op de menselijke elementen daarin, zoals knooppunten van wegen. En het klopt dat trekvogels soms neerstrijken midden in de stad, wanneer ze tijdens hun nachtelijke reis verrast worden door regen of mist. Trekvogels krijgen vandaag met allerlei gevaren af te rekenen: hoogspanningskabels, weerkundige risico’s, jacht en stroperij, ... Steeds meer rustplaatsen voor trekvogels verdwijnen. Zulke ‘tussenstops’ zijn voor trekvogels van levensbelang. De film toont ook de gevolgen van het menselijk gedrag op de natuur en het leven van de dieren.



De adviesleeftijd is 5 jaar. Elien, die volgende week 4 jaar wordt, vond het alvast geweldig. De film is, volgens ons, geschikt voor alle kinderen die 1 uur en 30 minuten stil kunnen zitten op hun stoel om weg te dromen in het buitengewone avontuur van de vogeltrek, ongeacht hun leeftijd. Elien vond de film zeker niet te lang duren. Ook ik vond dat de tijd voorbijvloog (hihi).
 
De Nederlandstalige stemmencast (Veerle Dobbelaere, Sean Dhondt, Jasper Publie, Walter Baele, Erika Van Tielen, Aagje Dom, Marc Peeters) brengt de vogels tot leven. Ik had op geen enkel moment het gevoel dat ik naar een tekenfilm aan het kijken was. De vogels kunnen praten, hebben menselijke trekjes en tonen hun gevoelens. Ze lijken echt, levensecht!



GUS heeft het allemaal! Romantisch, grappig, griezelig, angstaanjagend, spannend, leerrijk, hilarisch, avontuurlijk, dramatisch én geestig. Binnenkort kan je zelf kennismaken met dit schuw, lief vogeltje. Zeker doen!

De film wordt vanaf 16 september vertoond in: UGC (Antwerpen), Kinepolis (Antwerpen, Hasselt, Leuven, Brugge, Oostende, Kortrijk, Gent, Brussel), Utopolis (Mechelen, Turnhout), Euroscoop (Genk, St. Niklaas, Lanaken, Maasmechelen), Studio Skoop (Gent), Aventure (Brussel), Roxy Theatre (Koersel), Palace (Aalst), Cinema Albert (Dendermonde), Cinema Central (Ninove), Cinema (Koksijde), Cinema De Keizer (Lichtervelde).


Meer info?

http://www.jekino.be/gus